poniedziałek, 31 października 2011

Nawiedzone ciasto

Przepis akurat na Halloween. Mocno czekoladowe ciasto, polewa, kruche herbatniki i bezy. Czy można chcieć czegoś więcej? :)



Składniki:

ciasto:
85 g ciemnego kakao
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g cukru
4 jajka
200 ml mleka
150 ml oleju
aromat waniliowy

dekoracja:
200 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady
bezy
herbatniki

Ciasto:
Kakao, mąkę, proszek, sodę wymieszać i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, olej, aromat waniliowy. Wsypać suche składniki, połączyć z masą. Ciasto wylać do średniej formy, piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Dekoracja:
Śmietanę przelać do garnuszka z grubym dnem, podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę, dalej podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą. W polewie maczać herbatniki, odkładać na folię do zastygnięcia ( najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej ). Część herbatników można pokruszyć i zrobić z nich później drogę. Z polewy zrobić oczy duszkom. Resztę polewy wylać na wystudzone ciasto. Udekorować herbatnikami i bezami, aby wierzch przypominał cmentarz.
Smacznego! :P

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda takie ciasto kakaowe ale pomysł na wierzchnią dekorację jest helloween'owy, te bezki to płomyki? ludzie? czy może duszki? Pomysł na ciasto odlotowy. Gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieks;)
    Ogólnie wierzch miał przypominać cmentarz, więc bezy to duszki, myślałam też, aby następnym razem umieścić tam kości, czaszki i nietoperze zrobione na przykład z masy cukrowej.

    OdpowiedzUsuń