sobota, 1 października 2011

Ananasek w wersji brzoskwiniowej

Trochę czasu zajęło, ale warto było... Placek o wiśniowym aromacie przekładany powidłami i masą budyniową z brzoskwiniami, plus galaretka i biszkopt makowy...mniam.



Składniki:
Ciasto różowe:
5 jajek 
25 dag cukru pudru
15 dag margaryny
15 dag maki pszennej
1 lyżeczka proszku do pieczenia
2 kisiele wiśniowe

ciasto piegowate:
6 jajek
1 szklanka cukru 
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suchego maku

Masa:
5 żółtek
18 dag cukru pudru (dałam połowę mniej)
1/2 litra mleka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 kostki masła ( dałam 1 kostkę)
1 mały słoik powideł śliwkowych
1 puszka brzoskwiń
galaretka wiśniowa

Ciasto różowe:
margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu ubić pianę z białek i lekko wymieszać. Upiec dwa placki.

Ciasto piegowate;
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać 1/2 szklanki maku. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp.160-180 st. ok. 30-40 minut. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Masa:
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń i przesudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.

Przełożenie placka:
ciasto różowe - masa - brzoskwinie - ciasto piegowate - powidła - masa - ciasto rózowe - masa - brzoskwinie - galaretka - ciasto piegowate. Na wierzch polewa.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz