niedziela, 9 października 2011

Kawa pomarańczowa

Zafascynował mnie ten przepis. Kawa z cytrusem smakuje jednak wybornie. Nie jest to trudny przepis, a na pewno zaskoczy domowników zarówno smakiem, jak i wyglądem.



Składniki:

2 plastry pomarańczy
2 czubate łyżeczki kawy
100 ml mleka
kilka kostek czekolady gorzkiej ( dałam 3)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka kakao
skórka pomarańczowa
bita śmietana

2 czubate łyżeczki kawy zalać 170 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić na parze lub w garnku z mlekiem, dodać łyżeczkę kakao i cukier wanilinowy, mieszać, aż wszystko się połączy. Następnie wlać kawę, pomieszać. Na dno dużej szklanki położyć plaster pomarańczy, wlać kawo-czekoladę. Na wierzchu położyć kolejny plaster pomarańczy. Udekorować bitą śmietaną i skórką pomarańczową.
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz