Snickersy - kto ich nie lubi? Myślę, że te muffinki zasmakują każdemu. Karmel, orzech w środku i na babeczce, mniam.
Składniki:
Muffiny:
100 g masła
45 g miodu
60 g gorzkiej czekolady
4 batoniki Snickers
3 jajka
90 g cukru trzcinowego
100 g mielonych orzechów włoskich
55 g mąki
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Karmel:
120 g cukru ( dałam 100 g )
125 g śmietanki kremówki
1 łyżeczka glukozy
Muffiny:
Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem, czekoladą i posiekanymi dwoma batonikami, ciągle mieszając. Ostudzić. Pozostałe batoniki pokroić na 12 części. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy. Jajka ubić z cukrem, wlać powoli mieszankę czekoladowo - snickersową. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać. Napełnić masą foremki muffinowe i piec 15 minut w 180 stopniach.
Karmel:
Cukier wymieszać z glukozą, wsypać do garnka. Rozpuścić na małym ogniu, aż zrobi się karmel. Kremówkę zagotować i ostrożnie wlać do rozpuszczonego cukru. Zamieszać.
Muffiny ozdobić karmelem ( ja dodatkowo dałam polewę z bakaliami) i kawałkami batonika.
Smacznego!:)
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńświetna propozycja dla wszystkich wielbicieli czekoladowych muffinek. Jeśli chodzi o klasyczny przepis zawsze korzystam z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńTo przepis idealny, zawsze wychodzi i jest banalnie prosty, serdecznie polecam!