Nie wiem dlaczego taka nazwa, ale ciasto jest przepyszne, rozpływa się w ustach. Musiałam szybko zrobić zdjęcie, bo już niewiele zostało. Polecam.
Składniki:
Ciasto orzechowe:
5 jaj
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
Ciasto makowe:
18 dag maku
1/2 łyżki kaszy manny
15 dag cukru pudru
5jaj
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
troche sody
Ciasto kokosowe:
6 białek
1szkl.cukru
20 dag kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
8 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
50 dag masła
6 żółtek z ciasta kokosowego
5 jaj
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
Ciasto makowe:
18 dag maku
1/2 łyżki kaszy manny
15 dag cukru pudru
5jaj
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
troche sody
Ciasto kokosowe:
6 białek
1szkl.cukru
20 dag kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
8 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
50 dag masła
6 żółtek z ciasta kokosowego
dodatkowo: kilka brzoskwiń
Ciasto orzechowe:
ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, żółtka a na koniec orzechy wymieszane z bułką i proszkiem - pieczemy jak biszkopta ( około 30 minut, 180 stopni).
Ciasto makowe:
ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mak wymieszany z proszkiem, sodą, kaszą i bułką - pieczemy jak biszkopta.
Ciasto kokosowe:
ubiajamy białka, dodajemy cukier, a na koniec mieszamy z kokosem i maką ziemniaczaną - pieczemy do przyrumienienia sie kokosu -podobnie jak biszkopt.
Krem:
mleko miksujemy z żółtkami i mieszamy z mąkami i cukrem-gotujemy żeby uzyskać budyń, następnie studzimy i ubiajmy masło i dodajemy po łyżce budyniu, rozcieramy na krem.
Złożenie:
ciasto orzechowe smarujemy kremem. Ciasto makowe tniemy na 7 równych pasków. Na ciescie orzechowym posmarowanym kremem kładziemy 4 paski w równych odstępach, a w luki dajemy krem i wciskamy kawałki brzoskwiń. Pozostałe paski makowego położyć na miejsca gdzie jest krem i luki ponownie wypełnić brzoskwiniami i kremem. Na wierzch położyć ciasto kokosowe. Całość polać polewą czekoladową, udekorować według uznania.
Smacznego!
pol lyzki kaszki manny? czy do ciasta makowego nie potrzeba zadnej maki?
OdpowiedzUsuńRobiłam.Ciasto rewelacja.Wszyscy się zajadali
OdpowiedzUsuń