niedziela, 30 października 2011

Danie: nuggetsy, sałatka w muszlach makaronowych z sosem Tysiąca Wysp

Dziś dla odmiany danie obiadowe. Chrupiący kurczak idealnie komponuje się z sałatką. Nie jest to, aż tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać, a smak zaskakuje.


Składniki:

nuggetsy:
200 g piersi z kurczaka
1 jajko
4 łyżki mąki
200 g chrupiącej panierki
sól, pieprz

sałatka:
10 sztuk muszli makaronowych
100 g wędliny
2 jajka
1/2 pora
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
1/2 puszki groszku

sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki białego octu balsamicznego
2 łyżki ketchupu
papryka ostra

Nuggetsy:
Piersi z kurczaka czyścić, pokroić na długie paski, rozbić tłuczkiem. Jajko rozbełtać z dodatkiem soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać smalec. Paski z kurczaka moczyć najpierw w mące, potem w jajku, a następnie obtaczać w panierce. Smażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor.
Sałatka:
Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odłożyć do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w kosteczkę. Pory oczyścić, pociąć w półksiężyce.Wędlinę pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę, groszek i fasolę odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać z sosem. Sałatką napełniać każdą z muszli.
Sos:
Składniki wymieszać. Sos najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby się "przegryzł".

Na talerzu ułożyć po 3-4 nuggetsy, 3 muszle, można udekorować liściem sałaty.
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz