czwartek, 27 października 2011

Kruche babeczki kakaowe z kremem karmelowym

Dawno temu kupiłam w sklepie pyszne babeczki z masą karmelową, długo później szukałam przepisu, aby upiec podobne ciasteczka. W końcu znalazłam taki oto przepis, a smak - poezja!



Składniki:

babeczki:
2 szklanki mąki pszennej ( odejmujemy 3 łyżki mąki i w to miejsce dajemy 3 łyżki kakao )
200 g chłodnego masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka

krem karmelowy:
1 puszka masy kajmakowej
90 g miękkiego masła

wiśnie
kilka łyżek wiśniówki

Babeczki:
Masło posiekać nożem, wymieszać z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce około 30 minut. Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek. Piec około 15 - 17 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić.
Krem karmelowy:
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując na niskich obrotach. Włożyć masę do lodówki na 30 minut. Na każdej babeczce ułożyć po dwie wisienki      ( namoczone godzinę wcześniej w alkoholu ). Masę karmelową przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć do upieczonych babeczek. Włożyć do lodówki, aż krem stężeje.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz