Idealny dla smakoszy małej czarnej i tych, co nie lubią zbyt słodkich ciast. Sernik bardzo smaczny, nie jest zbyt mokry, ani zbyt suchy - w sam raz, a suszone śliwki dają oryginalny smak. Doskonały do popołudniowej kawy.
Składniki:
spód:
1,5 paczki ciastek digestive z polewą czekoladową
kilka łyżek mleka
masa:
750 g sera mielonego dwukrotnie
2/3 szklanki cukru
4 jajka
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
łyżka mąki ziemniaczanej
200 g śliwek suszonych
Spód:
Ciastka zmielić, dodać tyle mleka, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wylepić dno średniej tortownicy ( ja użyłam o średnicy 24 cm ). Odłożyć do lodówki.
Masa:
Ser zmiksować z cukrem, jajkami, kawą, mąką. Połowę masy wylać na spód, dodać ( przekrojone na pół ) śliwki, wylać resztę masy. Wstawić do piekarnika, piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem ( ja niestety posypałam za wcześnie i cukier puder troszkę się roztopił ).
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz