poniedziałek, 24 października 2011

Paluszki teściowej

Straszne? Nic, tylko schrupać, albo poczęstować teściową.



Składniki:

200 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek rumowy
olejek migdałowy
szczypta soli
migdały

opcjonalnie: powidło

Masło pokroić nożem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, jajko, sól, na końcu olejki. Wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Migdały zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę. Z ciasta formować palce, na końcu wciskać namoczony w powidle migdał ( będzie się lepiej trzymał ). Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! :P



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz