Półkruche ciasto z nadzieniem orzechowym - to jest to! Jak szybko się upiekły rogaliki, tak samo zniknęły ze stołu.
Składniki:
ciasto:
200 g masła
250 g twarogu zmielonego dwukrotnie
2 łyżeczki cukru
250 g mąki
glazura:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
nadzienie:
120 g orzechów włoskich posiekanych
55 g cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto ręką. Podzielić na dwie kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie:
Składniki wymieszać.
Każdą kulę rozwałkować na kształt kwadratu, podzielić na 4 równe części, z kolei każdą z tych części na pół, aby powstały trójkąty. Powierzchnię posmarować glazurą, ułożyć nadzienie i zwijać rogaliki. Rogale układać na blaszce, wyłożonej papierem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz