niedziela, 16 października 2011

Piernik tradycyjny

Do świąt jeszcze daleko, ale dziś przeniósł mnie tam smak i zapach tego wspaniałego piernika.




Składniki:

3 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru ( dałam 1 szklankę )
3 szklanki mąki
200 g miodu płynnego
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki zimnej wody
200 g margaryny ( dałam 150 g )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do piernika
1 łyżka kakao

opcjonalnie: powidło śliwkowe

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając powoli żółtka, miód, wodę, śmietanę, a na końcu mąkę zmieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do formy keksowej i piec 40 - 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Ciasto można później przekroić wzdłuż i posmarować powidłem.
Udekorować według uznania.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz