niedziela, 30 października 2011

Danie: pierogi z kapustą i grzybami inaczej

Kolejna potrawa, która smakiem, a zwłaszcza zapachem kojarzy się ze świętami. Najlepiej smakują na drugi dzień, przypieczone lekko na patelni. Pycha!


Składniki:

nadzienie:
kilka suszonych grzybów
300 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, kminek mielony

ciasto:
500 g mąki
2 jajka
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
1/2 szklanka ciepłej wody

Nadzienie:
Suszone grzyby pokruszyć, zalać 100 ml wrzątku w małej miseczce. Zaparzać pod przykryciem 15 minut. Na patelni zrumienić posiekaną w kostkę cebulę. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Kapustę pokroić drobno, dodać na patelnię, chwilę smażyć, aż kapusta zrobi się szklista. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się zaparzały i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem mielonym. Gdy woda odparuje, a kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele. Odstawić farsz do wystudzenia.
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito. W środku mąki zrobić dołek, wbić jajka, dodać sól i śmietanę. Na końcu wlać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Jeśli będzie się kleić, dodać mąki. Ciasto odstawić na 15 minut, aby "odpoczęło". Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek grubości około 3 mm. Wycinać kółka szklanką. Nakładać po łyżeczce farszu, po czym dokładnie sklejać brzeg pieroga. 
Zagotować wodę z łyżką oleju. Pierogi wkładać do garnka z gotującą się wodą ( partiami ). Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, gotować około 10 minut. Pierogi polać zrumienionym masłem z cebulką.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz