poniedziałek, 3 października 2011

Muffiny śliwkowe

Po zrobieniu dżemu (użyty do ananaska w wersji brzoskwiniowej) zostało mi kilka śliwek. Co by tu zrobić? Muffiny - proste, szybkie i pyszne.


Składniki:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
120 g cukru
pół szklanki oleju
300 g jogurtu greckiego
5 dojrzałych śliwek

Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Jajka utrzeć z cukrem, dodawać powoli olej, później jogurt. Zmieszać ostrożnie z mąką, na końcu dać śliwki ( pokrojone na kawałki). Ciasto nałożyć do foremek na muffinki, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz