Sernik, ale w smaku przypomina orzechowe ciasto na kruchym spodzie, najlepszy na drugi dzień. Rewelacja!
Składniki:
kruche ciasto:
20 dkg mąki krupczatki
7 dkg cukru
10 dkg margaryny
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka kakao
masa serowa:
1 kg sera dwukrotnie mielonego
1/2 szklanki ciepłego mleka
niepełna szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
budyń śmietankowy
kulki orzechowe:
30 dkg orzechów zmielonych
3 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka kwaśnej śmietany
Kruche ciasto:
Z podanych składników, oprócz kakao zagnieść ciasto, następnie podzielić na dwie części i do jednej dodać przesiane kakao. Ciasto kruche rozwałkować na wielkość średniej brytfanki ( ja jednak dałam do dużej ). i wyłożyć najpierw jasne ciasto, a później ciemne lub układać kupkami raz ciasto jasne, raz ciemne.
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser, mleko, olej i budyń. Wszystko dobrze zmiksować. Połowę masy serowej wylać na ciasto kruche, następnie poukładać kulki orzechowe i zalać resztą masy serowej.
Kulki orzechowe:
Wszystkie składniki wymieszać, masę schłodzić w lodówce, po czym formować kulki.
Ciasto piec 1 godzinę w piecyku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz