niedziela, 20 listopada 2011

Grzybki

... Dzisiaj spacer po lesie był wyjątkowo udany, uzbierałam cały koszyczek słodkich i kruchych grzybków. Mniam! :P


Składniki:

ciasto:
200 g margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki powideł
1 łyżka suchego maku
1 białko
czekolada gorzka lub mleczna

krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
4 jaja
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej


Ciasto:
Mąkę i masło wyrobić nożem. Dodać śmietanę, szybko wyrobić, włożyć do lodówki na około 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko. Wykrajać poszczególne części grzybków:
kapelusze  - większą szklanką
spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, mają być trochę mniejsze niż kapelusze, na środku zrobić niewielką dziurkę
nóżki - rozwałkowane ciasto podzielić na trójkąty, każdy posmarować dżemem i zawinąć w rulonik; jeden z końców ma być ostry i cienki, aby pasował do spodu kapelusza, drugi szerszy, który możemy namoczyć w białku, a następnie obtoczyć makiem ( ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów )

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka zagotować z cukrami, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i przesianą mąką. Ugotować z tego budyń. Jeszcze gorącym budyniem napełniać kapelusze grzybów. Zamknąć spodami od kapeluszy, a do otworków włożyć nóżki. Kapelusze pokryć polewą czekoladową.

Złożenie:
Przygotowane części kłaść na blaszkę, piec na złoty kolor około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz