Nie są pracochłonne, dosyć proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Z podanych składników wychodzi bardzo dużo oponek. Ku mojemu zaskoczeniu zniknęły w oka mgnieniu. Ja preferuję wieczorem, razem z gorącą korzenną czekoladą lub cynamonową herbatką - mniam!
Składniki:
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1,5 szklanki maślanki
około 6 szklanek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosypać mąki. Ciasto ma być luźne, ale nie klejące. Rozwałkować na 1 cm i wykrawać kółka z dziurką. Smażyć na rozgrzanym oleju ( tłuszczu powinno być bardzo dużo ) na małym ogniu po 2 - 3 minuty z każdej strony. Odsączyć na papierze, udekorować wg uznania ( polewą czekoladową, cukrem pudrem, lukrem ).
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz