niedziela, 6 listopada 2011

Danie: devolay z musem pieczarkowym

Ciekawa propozycja na obiad. Kurczak z nadzieniem jest bardzo soczysty i świetnie komponuje się z resztą dodatków, dając nam danie wręcz wykwintne.


Składniki:

Devolay:
4 piersi z kurczaka
5 - 7 pieczarek
5 łyżek masła
kilka plastrów sera żółtego
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Mus pieczarkowy:
200 g pieczarek
1 średnia cebula
śmietana
sól
pieprz

Sałatka:
500 g kapusty czerwonej
2 duże jabłka
1/2 pora
sok z 1 cytryny
sól
pieprz

Devolay:
Piersi z kurczaka oczyścić, rozbić na cieńsze, natrzeć przyprawami, odstawić na 10 minut. Na patelni podsmażyć pieczarki. Na każdym filecie układać wiórki masła, pieczarki i plastry sera żółtego. Zwijać jak roladkę, moczyć w jajku, następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju około 4 - 5 minut z każdej strony.
Mus pieczarkowy:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni, dodać pokrojone w plastry pieczarki, chwilę podsmażyć, później dusić do momentu, aż pieczarki wchłoną wodę. Dodać śmietanę, aby mieszanka nabrała konsystencji musu, przyprawić i odstawić.
Sałatka:
Kapustę, jabłka poszatkować, por pokroić w półksiężyce. Dodać sok z cytryny, przyprawić, wymieszać.

Na talerzu ułożyć devolay'a, posmarować musem pieczarkowym, podawać z sałatką.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz