czwartek, 24 listopada 2011

Danie: Pierogi leniwe

Podobne w smaku do kopytek, ale nie są aż tak "ciężkie". Dobra opcja na obiad.


Składniki:

350 g sera białego półtłustego lub tłustego
2 jajka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki


Żółtka utrzeć z cukrem, solą, twarogiem ( najlepiej, wcześniej zmielonym ). Dodać białka ubite na sztywną pianę, wymieszać. Następnie dodać tyle mąki, by zagnieść miękkie, ale nie klejące się ciasto. Nie należy przesadzać z ilością mąki, bo wtedy kluski będą zbyt twarde. Z ciasta uformować wałeczki, z których odcinać ukośne kluski. Kluski kłaść na wrzącą wodę, zamieszać, gotować 5 minut, pod przykryciem.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz