środa, 28 grudnia 2011

Figowiec

Świąteczny przepis - dużo bakalii, pyszny krem i kakaowy biszkopt. Mniam.


Składniki:

biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wkładka bakaliowa:
12 białek
20 dkg pokrojonych fig
20 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich pokrojonych
10 dkg orzechów włoskich zmielonych
2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek cukru ( dałam 7 )

masa:
12 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 kostki masła


Biszkopt:
Białka ubić, cały czas miksując dodawać cukier, żółtka i olej. Na końcu wsypać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Masę wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni.

Wkładka bakaliowa:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, bakalie, mąkę, wymieszać. Wylać na blachę, piec 30 - 40 minut w temperaturze 175 stopni.

Masa:
Żółtka ubić z cukrem na parze, ostudzić. Masło ubić, cały czas miksując, dodawać ostrożnie po łyżce żółtek, można dodać także kilka łyżek rumu/spirytusu.

Złożenie:
Biszkopt - 1/2 masy - wkładka bakaliowa - 1/2 masy - posypać kakao.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz