sobota, 10 grudnia 2011

Babka herbaciana

W smaku przypomina piernik, jednak ciasto jest bardziej wilgotne i ciężkie, ale bardzo smaczne. Polecam! 



Składniki:

250 g mąki pszennej
100 g cukru
80 g margaryny
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty ( dałam 1 szklankę )
100 g rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Rodzynki zalać 1 i 1/2 szklanki gorącej, mocnej herbaty, odstawić na 10 minut. Po tym czasie wodę przelać do kubka, a rodzynki odsączyć na papierowym ręczniku. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Do ciasta powoli wlewać ostudzoną herbatę, ciągle miksując. Ciasto przełożyć do małej formy keksowej lub formy na babkę. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz