Dość lekki tort, na zimno. Mimo bananów, nie jest mdły. Bardzo dobry, szybko znika ze stołu ;)
Składniki:
250 g masła
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
1 kg bananów
3 jajka
3 galaretki ( 2 cytrynowe i 1 wiśniowa )
1 opakowanie biszkoptów
3 -4 łyżki rumu
Średniej wielkości tortownicę wyłożyć biszkoptami, nasączyć rumem.
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać żółtka, zmiksowane banany, a na końcu galaretkę cytrynową, tężejącą rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wylać na biszkopty.
Z białek ubić pianę, dodać 3/4 szklanki cukru, potem drugą galaretkę cytrynową, tężejącą rozpuszczoną w 1 szklance wody. Piankę wyłożyć na masę. Schłodzić.
Galaretkę wiśniową przyrządzić według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Wylać na piankę, schłodzić.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz