piątek, 9 grudnia 2011

Cynamonowe serduszka

Kruche ciastka z lukrem - proste, szybkie i na każdą okazję :)





Składniki:

ciasto:
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
150 g margaryny
125 g cukru
szczypta soli
1 jajko

lukier:
1 białko
150 g cukru pudru


Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, przesiać na stolnicę. Margarynę pokroić z mąką, dodać cukier, sól, jajko. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i foremką wykroić serduszka. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 175 stopni. Serduszka ostudzić.

Lukier:
Białko ubić na sztywną pianę, dosypać cukier puder. Tak przygotowanym lukrem powlec ciasteczka i ułożyć na pergaminie, aby zastygły.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz