niedziela, 4 grudnia 2011

Przystawka: Zupa czosnkowa z nutką serową

To danie wpisuje się w czołówkę, smak i zapach powala, a jeszcze ten ser...mmm pycha!



Składniki:

1 mała główka czosnku
6 małych ziemniaków lub 3 duże
800 - 900 ml bulionu warzywnego
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
suszony tymianek
pieprz, sól
kawałek żółtego sera


Na oliwie podsmażyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, razem z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku, dodać tymianku, smażyć chwilę, mieszając.
Zawartość przełożyć do większego garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 20 minut ( do miękkości ziemniaków ). Po ugotowaniu wyjąć liść i ziele angielskie. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, wrzucić pocięty na plasterki ser żółty i gotować chwilę, aż do rozpuszczenia sera.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz