piątek, 2 grudnia 2011

Ptysie z różową pianką

Wbrew pozorom jest to przepis dość prosty. Tutaj ptysie zaskoczą nadzieniem - nie jest to "oklepana" bita śmietana, lecz lekka owocowa pianka.



Składniki:

na ciasto:
1 szklanka wody
200 g margaryny
1 szklanka mąki
4 jajka

pianka:
4 białka
pół szklanki cukru ( dałam 1/3 szklanki )
opakowanie dowolnej galaretki ( u mnie truskawkowa )
szklanka wody


W garnku z głębokim dnem zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i mieszać bardzo szybko, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno odchodzić od garnka. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować z jajkami. Wycisnąć za pomocą szprycy lub kłaść łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy wyciskać małe porcje i zachować duże odstępy między nimi, bo ptysie robią się bardzo duże podczas pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu przekroić.

Pianka:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do stężenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać lekko tężejącą galaretkę. Za pomocą szprycy nadziewać ptysie. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, należy wstawić ją na chwilę do lodówki ( uwaga! masa szybko tężeje ).

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz